Hengeres húzott csavarrugó, szokványosabb nevén csak húzórugó

Hengeres húzott csavarrugó, szokványosabb nevén csak húzórugó

Amikor kinyitjuk a garázskaput, amikor hintát szerelünk fel a gyereknek, amikor kitámasztjuk a kerékpárt, vagy éppen, amikor felnyitjuk az autó csomagtartóját – mindegyik tevékenységhez elengedhetetlen a húzórugó használata.

Mi is tulajdonképpen a rugó és mire használjuk?

A rugó egy olyan – szakmai meghatározással élve – gépelem, amit gépekben és különböző szerkezetekben alkalmaznak. Rengeteg féle és fajta rugót ismerünk, valamint megannyi felhasználási módját.

A húzórugó – csakúgy, mint a nyomórugó – egy igencsak gyakran használt rugófajta. Nevéből adódóan a rugalmasságát használják ki. Kifejezetten a hengeres húzott csavarrugót kisebb járműveknél is alkalmazzák tengelyként, illetve a cikk elején említett területeken is egy gyakorta használatos elem.

Tulajdonságai

Hasonlóan a nyomórugóhoz, a húzórugó esetében is számos paramétert kell figyelembe venni, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk. Különféle felhasználásokra különféle nyomórugók a megfelelőek.

Anyagminősége lehet horganyzott, natúr, zongorahuzalos vagy rozsdamentes acél.

Kialakításához füleket használnak, ezen belül pedig nagyszámú lehetőség közül választhatunk. (Pl. dupla zárt fül, forgófüles, fülek 0, 90, illetve 180 fokban, fül nélküli, kerek fülek 90 fokban, zárt és kerek fül).

Mindegyik rugónak van egy maximum elmozdulási száma, amit szintén érdemes figyelembe venni a vásárláskor, hiszen a megfelelő kiválasztásával az élethosszát is növelni tudjuk.

Ám szerencsére egyre inkább optimalizálva van a keresés, így nem kell a menetszámhoz és átmérőhöz ragaszkodnunk. Akár már úgy is megtaláljuk, amit keresünk, hogy elé egyszerűen beillesztjük azt a tárgyat, amihez használni szeretnénk. (pl. babakocsi húzórugó, camping szék húzórugó)

Magyar gyártók

Rugóvásárlás esetén érdemes magyar gyártókat keresni elsőként és csak azután külföldi vállalkozásokat választani, hogy nem találtuk meg, amit kerestünk. Természetesen külföldi alternatívájuk is eleget fog tenni az elvárásainknak, de fontos szempont, hogy például környezetvédelmi okok miatt is sokkal előnyösebb, ha kisebb, hazai vállalkozókat támogatunk – nem csak húzórugó vásárlásánál.